A repülőgéppel való utazás gyors és kényelmes, de nagy terhet jelent a környezetünknek, ezért a  Hempearth csapata kifejleszti a világ első kenderből készített repülőgépét, amit kender üzemanyag működtet.A 2012-ben alapított Hempearth egy kanadai kannabiszt termelő cég, akik a kenderrel kapcsolatos tanulmányok fő fejlesztői jelen pillanatban, számos bio kender termékük van  már jelen a piacon, továbbá értékesítenek kannabiszból előállított szörfdeszkát, SUB-ot (paddle) és telefont is.

A repülőgép szárnyai 36 láb szárnyfesztávolságúak és kenderből készülnek a falakkal együtt, de még a párnák is. Négy utast és egy pilótát fog tudni szállítani, és ami a legnagyobb előnye, hogy bio kender üzemanyaggal fog működni. A repülés történetében ez az első ilyen találmány.

Teljesen környezetbarát, a legelső előállítási folyamattól kezdve a végtermék üzemeltetéséig.

Miért kenderből?

A kender rost a feldolgozás után tízszer szilárdabb anyagot alkot az acélnál, sokkal hajlékonyabb a fémnél, és sokkal könnyebb is, ezért kevesebb üzemanyag szükséges a repülési magasság eléréséhez. Láthatjuk mennyivel jobb megoldást jelent a repüléstechnikánál, mint a mérgező alumínium vagy az üveggyapot. Nem kell bányászni, ezért szinte nem fejt ki semmilyen káros hatást a környezetre.

Termesztése nem igényel vegyszereket, állandó megoldás ipari felhasználásra, kevesebb vízre van szüksége mint a gyapotnak, és még bizonyos tápanyagokat vissza is juttat a talajba a fitoremediáció nevű folyamatnak köszönhetően.

A Hempeart kijelentette, hogy a hadiiparral sosem fog együtt működni, ellenben az építőiparban már megkezdték a fejlesztéseket.