2019. szeptember 25-én az Ausztrál Fővárosi Területi Törvényhozó Közgyűlése (ACT) törvényt fogadott el a kannabisz személyes célra történő termesztésével, birtoklásával és rekreációs célokra történő használatával kapcsolatban.

Az ACT szerint az egyenesen tiltó modell a drogpolitikában nem működik. Ezért a károk minimalizálása érdekében egy a személyes használatra vonatkozó szabályozást vezetnek be, mely 2020. január 31-én lép hatályba. Amely mentesíti a 18. életévüket betöltött személyeket az egyéni orvosi kannabisz termesztéséért járó büntetések alól.  Személyenként legfeljebb két, háztartásonként legfeljebb négy növény termeszthető, nyilvánosságtól elzárt helyen. Továbbá legfeljebb 50 gramm szárított kannabisznövény vagy 150 gramm friss származék birtoklása megengedett.

Ez a jelenleg hatályban lévő általános kannabisszal kacspolatos bűncselekményekre vonatkozó törvényt írja át.

Az új törvény értelmében a kannabisz mag értékesítése vagy birtoklása illegális marad. A terápiás célokra használt növény tudatosan nem használható nyilvános helyen, illetve gyerekek közelében. Értékesítési pontok létrehozása és a növény ellenérték fejében történő továbbadása bűncselekménynek minősül. Ami a kananbisz turizmus kialakulását valószínűtlenné teszi.  Az Egyesült Államokhoz hasonlóan az állami szintű büntető törvény közvetlenül ellentmond a szövetségi büntetőjoggal, amely birtoklásért legfeljebb két év börtönbüntetést ír elő.  

Ausztráliában azonban a Szövetségi Büntető Törvénykönyv kivételt képez a Nemzetközösség bűncselekményeiről, ha a magatartás egy állam vagy terület alapján indokolt vagy mentesíthető. Ez viszont még nem világos, hogy erre a magatartásra vonatkozó mentesség alkalmazható-e ebben az esetben.

 

Jelenleg Canberra lakossága alig 400000 főre tehető, területe pedig körülbelül 2358 négyzetkilóméter.

 

forrás:

https://www.healtheuropa.eu/act-personal-cannabis-growing/94470/