A gibraltári egészségügyi hatóságnál (GHA) dolgozó regisztrált orvosok felhatalmazást kapnak, hogy bizonyos kannabisz termékeket felírjanak a betegek számára.

Ezt megelőzően azonban minden gyakorló orvosnak rendelkeznie kell megfelelő képzéssel a termékek felhasználásával kapcsolatban.

A GHA biztosítja számukra az ezzel kapcsolatos alapképzéseket, amit időszakosan meg kell újítani.

Dr. Krishna Rawal, helyettes orvosi igazgató elmondta: " Számomra ez mérföldkő. Széles körű kutatást és konzultációt folytattam ebben a témában, és örömömre szolgál, hogy ennek a kezdeményezésnek kulcsfontosságú része lehetek. Érdeklődően állok a dologhoz, hiszen mindig a lehető legtöbb lehetőséget próbálom biztosítani a betegek gyógykezelésükhöz, gyógyulásukhoz, egészségük és megfelelő közérzetük visszatéréséhez. Az idő múlásával, biztos vagyok abban, hogy a kannabisz fokozott gyógyászati felhasználása elsöprő bizonyítékokkal fog szolgálni a használat szempontjából."

A betegek számára az inhalálás nem lesz támogatva, és a kannabisz termékek is szabályozva lesznek.

A szakemberek a következő diagnosztizált betegségekre írhatnak majd fel orvosi kannabisz készítményt:

- súlyos, refrakter epilepszia, amely nem reagál a szokásos gyógyszerekre

- súlyos és rendszeres, életminőséget rontó fájdalom, amely nem reagál fájdalomcsillapító gyógyszerekre, valamint

- kemoterápiával járó, émelygés és hányás csillapítására, a szokásos kezelések és felügyelet mellett.

A biztonság és a megfelelő minőség érdekében a GHA minden terméket a szakemberekkel folytatott konzultáción keresztül hagy jóvá, mielőtt engedélyezi az orvosok számára az alkalmazhatóságot. A betegek számára a jóváhagyott kannabisz alapú termékeket a Szent Bernard Kórházban található GHA gyógyszertárban szerezhetőek be. A szabályozás nem érinti azokat a termékeket, amelyeket a helyi gyógyszertárakból receptre vagy más módon lehet beszerezni.

A kormány egészségügyi tanácsadói felülvizsgálják a program sikerét, és fontolóra veszik azon egészségügyi feltételek kiterjesztését, amelyekben az orvosok javasolhatják a kannabisz alapú termékek használatát.

 

forrás:

https://www.healtheuropa.eu/medical-cannabis-in-gibraltar/94730/