Kanadában a legalizációt követően a munkára gyakorolt hatása szinte észrevehetetlen.

Toronto, Kanada:

A kannabisz használatát legalizáló kanadai jogszabályok életbelépését követően csekélynek mondható az észlelhető hatása a munkahelyi biztonságra, vagy a munkavállalók teljesítményére - mutatják az ADP Canada által megbízott Ipsos piackutató cég által összeállított felmérés adatai.

A felmérés szerint: " A rekreációs kannabisz a vártnál kisebb hatással volta a munkahelyekre. A legtöbb kanadai úgy gondolja, hogy a kannabisz használatnak nincs hatása a munkahelyi,egészségügyi, illetve biztonságukkal kapcsolatos incidenseknél(75%-ban), valamint termelékenységük(74%-ban) hiányzásaik (71%-ban) és a munkájuk minősége (70%-ban) szempontjából.

A megállapítások ellentétben állnak a kanadaiak legalizációt megelőző véleményekkel, melyek szerint a megkérdezettek fele feltételezte, hogy a munkaminőség és a termelékenység romlásához, a munkahelyi balesetek számának növekedéséhez fog vezetni a kormány kanabisszal kapcsolatos új álláspontja.

A felmérés eredményeit kommentálva az ADP Canada képviselője így fogalmazott: "Nagyon sok bizonytalanság és hype vezetett a kannabisz legalizálásához az elmúlt években, ám eddig a kannabisznak nincs érzékelhető hatása a munkahelyeken a munkahelyi teljesítményeknél."

 Az US National Academy of Science, Engineering, and Medicine 2017. évi irodalmi áttekintése alapján: "Nincs vagy nincs elég statisztikai bizonyíték, hogy a kanabisz használat összefüggésben lenne a munkahelyi balesetekkel és sérülésekkel."

 

 

 

forrás:

https://norml.org/news/2019/10/10/survey-marijuana-legalization-in-canada-has-not-had-a-noticeable-impact-on-the-workplace