A dán kormány bevonja az érdekelt feleket az országban folytatott orvosi kannabisz kísérleti program jövőjével kapcsolatosan, ám a tárgyalások még korai szakaszban vannak.

A négy évre tervezett program 2018. január 1-én indult.

Közel három tucat vállalat, mint a kanadai Atlas Biotechnologies, az Aurora Cannabis, az Aphria, az ICC International Cannabis, a The Green Organic Dutchman és a Canopy Growth több százmillió dollárt fektettek az ország területén található termesztési és feldolgozási létesítményekbe. 

Az Aurora nemrég azt nyilatkozta, hogy a második szakaszra tervezett terjeszkedés miatt további pénzügyi tartalékokat tárol Dániában.

A program jövőjéről folytatott találkozó az érdekelt felekkel az egészségügyi bizottsággal, Magnus Heunicke vezetésével zajlott.

A programmal kapcsolatban a Liberális Párt képviselőjének, Jane Heitmann, aki továbbá az Egészségügyi és Idősügyi Bizottság elnöke, úgy véli, hogy a lehető legtöbb információt kell begyűjteniük, hogy a lehető legszélesebb körben tudjanak vizsgálódni. Továbbá elmondta, hogy a Cannabis Aurora beszélt a bizottságnak a kihívásokról és arról, hogy a vállalatoknak mit kell követniük.

Lars Boje Mathiesen egészségügyi bizottsági tag által a vizsgálat esetleges meghosszabbításával kapcsolatban feltett kérdésére, az egészségügyi miniszter álláspontja a következő.1  A 2016 november 8-án megkötött megállapodás amely a négy éves próbaidőszakra szól ( 2018-2021) az orvosi kannabisszal kapcsolatban, abból a megállapodásból következik, hogy ez alatt az időszak alatt a rendszert értékelni fogják, annak érdekében, hogy politikai álláspontot szerezzenek az orvosi kannabisz lehetséges állandó felhasználásról. Az értékelés várhatóan 2020 közepére fejeződik be, így erről csak ezt követően lehet érdemben dönteni.A programmal kapcsolatban Heitmann a nemrégiben folytatott Cannabis Europa üzleti konferencián is beszélt. Miszerint "Fontos, hogy az értékelést megelőzően birtokában legyünk a megfelelő tudásnak. Minden érintettet meghívunk. Mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy elmondja, mit gondol és mit vár el a kísérleti program jövője érdekében."

Torben Lippert, az egyesület vezetője elmondta, hogy a fő cél az, hogy bemutassák állásfoglalásukat az orvosi kannabisz program kiterjesztése érdekében. "Iparágként szeretnénk egyértelmű nyilatkozatot kérni a miniszter és a Parlament részéről, hogy a program meghosszabbításra kerülhessen"1

 

 

forrás:

1 https://mjbizdaily.com/early-talks-underway-on-future-of-denmarks-medical-cannabis-pilot-program/

2 https://www.ft.dk/samling/20191/almdel/suu/spm/4/svar/1601206/2095311.pdf