A héten Brazília jóváhagyta a kanabisszal kapcsolatos irányelveket, melyek legalizált környezetet teremthetnek az orvosi felhasználásra szánt kannabisz értékesítésére és fogyasztására.

Az  ANVISA, a brazil Egészségügyi Felügyeleti Hivatal bejelentése szerint az orvosok új orvosi kannabisz termékeket írhatnak fel betegeik számára, melyek számos gyógyszertárban is beszerezhetők lesznek.

Az új szabályozási keret átfogó eljárást határoz meg a termékek gyártására és behozatalára, valamint a kannabisz termékek orvosi célra történő forgalmazására, felírására, kiadására, megfigyelésére és felügyeletére vonatkozóan.

A szabályok csak olyan készítményekre vonatkoznak, amelyek terápiás javallata csak súlyos és, vagy életveszélyes betegséggel küzdő betegekre korlátozódik, alternatív terápia nélkül.

Az orvosi kannabiszról szóló határozatot egyhangú szavazást követően hagyták jóvá, mely a következő 3 évre nézve hatályos. A jóváhagyást megelőzőleg , ez év elején két törvényjavaslat is megelőzte.

A javaslatok strukturálása előtt egy szabályozási hatásvizsgálatot (AIR) végeztek a szabályozási lehetőségek meghatározására, amely rávilágított azokra a tényekre, hogy a betegek számára nehéz hozzáférni a kannabiszhoz és származékaihoz, valamint hogy a kezelés magas költségeit csökkentheti a nemzeti termelés.

Ennek ellenére az ANVISA a héten egy a termesztéssel kapcsolatos javaslatot elutasított, amellett, hogy egy társaság számára jóváhagyták a kendertermesztést, azzal a feltétellel, hogy 0,3%-nál kevesebb THC tartalmú növényeket termesztenek.

A kormány általi jóváhagyás az orvosi kannabisszal kapcsolatban hatalmas előrelépés egy olyan országban , ahol évtizedek óta jellemző a kábítószerrel kapcsolatos erőszakos cselekmények. A jövőben, remélik, hogy az emberek számára elérhetővé tett kannabisz visszaszorítja a fekete piaci keresletet.

Az ANVISA 2015 óta engedélyezi a kannabidiol tartalmú készítmények személyes használatra történő behozatalát. Az ország emelllett 2015 óta engedi a legfeljebb 0,2% THC tartalommal rendelkező kananbisz termékek felírását. Ami szintén csak a halálos betegségben szenvedők vagy más kezelési lehetőségeket kimerítő személyekre vonatkozott.

A gyógyászati értékesítés Brazílián belül az év elejétől vált legálissá. A kannabisz alapú termékek első kiadása 2017-ben a Sativex készítménnyel kezdődött.